kyharka
Двери. Окна
 

Дуже красиве відео і музика для віддиху і піднятя настрою..
 
Рецепти страв. Рецепти смачних страв. Приготування страв.
  1. Перші страви
  2. Другі страви
  3. Блюда в горшочках
  4. Блюда з духовки
  5. Блюда в мультиварці
  6. Соуси
  7. Закуски
  8. Салати
  9. Напитки
  10. Випічки
  11. Десерти
  12. Закрутки на зиму
  13. Романтичні блюда

Очень красивая музыка и видео.
Девочка лето. Band ODESSA
Дуже красиве відео і музика.

GISMETEO: Ïîãîäà ïî ã.Êèåâ
Ðåéòèíã@Mail.ru
Борщ. Перші страви. Український борщ.

Борщ.

  Борщів буває багато. Відомо, що скільки хазяйок – стільки борщів. Але, крім того, є ще не менше 25 офіційно визнаних рецептів. Є борщ чернігівський, гетьманський, полтавський, львівський, волинський. Є борщі зелені, холодні. Є на м'ясному бульйоні і на грибному. Є з чорносливом і з квасолею. Їсти борщ можна від світанку до заходу (хоча багато хто вважає за краще якраз навпаки). Я, до речі, по навчанні однієї київської хазяйки оцет при тушкуванні буряка не кладу – для збереження кольору, сповна вистачає кислоти томат-пасти.


Борщ холодний.

  Інгредієнти: Буряк - 400 гр, морква - 100 гр, вода - 1,6 л, оцет 3%-й - 30 гр, цибуля зелена - 120 гр, огірки - 250 гр, яйце - 4 шт, цукор - 20 гр, зелень кропу - 100 гр, сіль, сметана - для подачі.
  Приготування: Буряк очищають, нарізують тонкою соломкою, заливають частиною гарячої води, додають оцет і приварюють під кришкою до готовності. Очищену моркву нарізують соломкою і приварюють окремо до готовності, заливаючи частиною гарячої води. Яйця варять круто. Буряк і моркву разом з відваром сполучають, додають сіль, цукор, гарячу воду, що залишилася, доводять до кипіння і охолоджують до 14-16 °C. Цибулю очищають і дрібно шинкують. Огірки нарізують соломкою, грунтові заздалегідь очищають від шкірки. Нарізані цибулю і огірки кладуть в охолоджений борщ. При подачі борщ розливають в тарілки, кладуть в кожну по половинці вареного яйця, сметану, посипають нарізаною зеленню.


Борщ Сибірський.

  Інгредієнти: Буряк - 160 гр, картопля - 40 гр, квасоля - 40 гр, морква - 40 гр, томат-пюре - 30 гр, часник товчений - 2 зубчики, цукор - 10 гр, бульйон яловичий - 800 гр, сметана - 20 гр, сіль за смаком, перець за смаком, зелень, нарізана капуста білокачанна, цибуля ріпчаста - 40 гр, яловичина - 120 гр. фаршу.
  Приготування: Квасолю замочіть на 8 годин в холодній воді, промийте, залийте свіжою гарячою водою, зваріть до готовності без солі. Цибулю наріжте соломкою, спасеруйте в половині норми масла, додайте нарізану соломкою моркву, обсмажте 5 хвилин при помішуванні, покладіть томатне пюре і прогрійте. Буряк наріжте соломкою, злегка обсмажте в олії, що залишилося, додайте трохи бульйону, цукор, 1\3 норми оцту і тушкуйте до розм'якшення. В кінці покладіть овочі спасеровані з томатом. У киплячий бульйон покладіть капусту, дайте закипіти, додайте картоплю нарізану кубиками, і варіть 10 хвилин. Покладіть тушкований буряк, варену квасолю, часник і спеції. Варіть ще 10 хвилин. Дайте настояти 15 хвилин. Пропустіть фарш і цибулю через м'ясорубку, додайте яйце, воду, сіль, перець, збийте. Сформуйте фрикадельки і відваріть їх в підсоленій воді 15 хвилин. Покладіть в тарілку, налийте борщ, заправте сметаною, посипте зеленню.


Борщ з чорносливом.

  Інгредієнти: Буряк - 400 гр, капуста білокачанна - 300 гр, морква - 100 гр, цибуля - 100 гр, томат-пюре - 60 гр, рослинна олія - 40 гр, цукор - 20 гр, оцет 3% - 30 гр, бульйон м'ясний - 1,5 л, чорнослив - 80 гр, білі гриби сушені - 20 гр, сметана - 80 гр.
  Приготування: Гриби залийте 150 гр. холодної води і залиште для набрякання на 2-3 години. Потім в цій же воді гриби відваріть, відвар процідіть, гриби наріжте соломкою і все разом додайте в борщ за 15 хвилин до готовності. Буряк наріжте соломкою, прогрійте в жирі, додайте цукор, томат пасерований, бульйон, трохи оцту і тушкуйте до готовності буряка. Моркву і цибулю наріжте соломкою, спасеруйте. Нашаткуйте капусту і покладіть в киплячий бульйон, варіть 10-15 хвилин. Додайте тушкований буряк, пасеровані овочі, і варіть до готовності. За 10 хвилин до закінчення варива додайте сіль, цукор, спеції, гриби разом з відваром. Чорнослив відваріть. Відвар додайте в борщ, а чорнослив покладіть в борщ при подачі. Подавайте зі сметаною, посипте нарізаною зеленню.


Борщ по-українськи.

  Інгредієнти: М'якоть яловичини - 160 гр, буряк - 120 гр, капуста білокачанна - 80 гр, картопля - 160 гр, морква - 1\2 шт, корінь петрушки - 16 гр, цибуля ріпчаста - 1\2 головки, солодкий перець - 1\2 шт, часник - 1 зубчик, томат-пюре - 1 ст. ложка, перець пекучий червоний - 1 шт, масло топлене - 50 гр, шпик - 15 гр, сметана - 4 ч. ложки, цукор і оцет 3% - по 1 ч. ложці, зелень петрушки і кропу нарізані - 1 ст. ложка, перець червоний мелений, сіль, лавровий листок - 1 шт. Для пампушок: мука пшенична - 320 гр, вода - 120 гр, цукор - 2 ч. ложки, дріжджі - 10 гр, соняшникова олія - 2 ч. ложки, яйце - 1 шт. Для соусу: часник - 20 гр, рослинна олія - 1 ст. ложка, вода - 80 гр, сіль.
  Приготування: Яловичину залийте 1 л холодної води і на сильному вогні доведіть до кипіння. Коли вода закипить, зніміть піну, зменшіть вогонь і варіть м'ясо при слабкому кипінні до готовності. Буряк нашаткуйте соломкою, додайте трохи масла, оцет, цукор, сіль і тушкуйте спочатку на сильному, а потім під кришкою на слабкому вогні майже до готовності. Моркву, корінь петрушки, цибулю, капусту і солодкий перець нашаткуйте, картоплю наріжте брусками. Моркву і корінь петрушки спасеруйте на частині масла. Цибулю злегка обсмажте на олії, що залишилося. Додайте розведене бульйоном томатне пюре, пасеруйте 10-15 хвилин, потім з'єднайте з морквою і петрушкою. Варене м'ясо вийміть з бульйону і укладіть в інший посуд. М'ясо злегка посоліть, підлийте трохи бульйону, накрийте кришкою і поставте в тепле місце. Бульйон, в якому варилося м'ясо, процідіть, доведіть до кипіння, покладіть нарізану капусту, пекучий перець, картоплю і варіть 15-20 хвилин при слабкому кипінні. Потім перець вийміть, додайте тушкований буряк, спасероване коріння, солодкий перець, лавровий листок і варіть ще 5-7 хвилин. Шпик і часник дрібно наріжте, додайте зелень, сіль, перець і розітріть товкачем. Товченого шпика із зеленню покладіть в борщ, доведіть його до кипіння, зніміть з вогню і дайте настояти під кришкою 30-40 хвилин. Для пампушок змішайте 1\4 муки просіяної, цукор, сіль і розведені в теплій воді дріжджі, поставте в тепле місце. Як тільки опара підніметься, додайте в тісто муку, що залишилася, соняшникову олію, ретельно вимісіть і поставте в тепле місце для бродіння. З готового тіста сформуйте невеликі кульки, викладіть їх на деко, змащене маслом, змастіть їх яйцем, злегка збитим з 2 столовими ложками води, дайте їм настоятись і випікайте до золотистого кольору. Для соусу до пампушок часник розітріть з сіллю, додайте соняшникову олію, воду, перемішайте. Подавайте борщ з м'ясом і зі сметаною, посипавши нарізаною зеленню. Окремо подайте пампушки, поливши їх приготованим соусом.



Борщ з квасолею.

  Інгредієнти: М'якоть яловичини або свинини - 200 гр, морська капуста варена - 50 гр, картопля - 3-4 шт, шпинат - 50 гр, щавель - 50 гр, цибуля ріпчаста - 1 головка, морква - 1 шт, помідор - 1 шт, квасоля консервована червона - 50 гр, буряк тушкований - 50 гр, часник - 1 зубчик, маргарин - 30 гр, сіль - за смаком.
  Приготування: М'ясо наріжте шматочками, залийте 5 стаканами води і відваріть до готовності. Додайте морську капусту і картоплю, нарізану брусками. Доведіть бульйон до кипіння, додайте нарізані шпинат, щавель, варіть 3-4 хвилини. Потім додайте спасеровані на маргарині цибулю і моркву, нарізаний часточками помідор, квасолю, посоліть і варіть ще 3 хвилини. Буряк нашаткуйте соломкою і тушкуйте його до готовності, додавши трохи бульйону. Тушкований буряк покладіть в борщ, додайте лавровий листок і варіть його ще 5 хвилин. Готовий борщ заправте товченим часником. При подачі борщ налийте в тарілки, посипте дрібно нарізаним яйцем і нарізаною зеленню.


Борщ Болгарський.

  Інгредієнти: Капуста білокачанна - 150 гр, картопля - 2-3 шт, буряк, баклажан, помідор, перець солодкий - по 1 шт, морква, корінь петрушки - по 1\2 шт, цибуля - 1 шт, томат-пюре - 1 ст. ложка, оцет 3% - 1 ч. ложка, цукор - 1\2 ч. ложки, мука - 1 ч. ложка, масло топлене - 2 ст. ложки, бульйон м'ясний - 5,5 стакана, сметана - 4 ст. ложки, зелень кропу, сіль.
  Приготування: Буряк наріжте соломкою, затушкуйте на частині масла з томатом-пюре і оцтом. Моркву, корінь петрушки і цибулю наріжте соломкою і пасеруйте на олії. Картоплю і баклажан наріжте скибочками, залийте киплячим бульйоном, доведіть до кипіння. Додайте нашатковану капусту, знову доведіть до кипіння, покладіть тушкований буряк, спасеровані коріння, і цибулю, нарізані скибочками перець і помідор і варіть 5-7 хвилин. В кінці варива додайте розведену частиною бульйону муку, цукор, сіль. Подавайте зі сметаною, посипавши нарізаною зеленню.


Борщ "Купецький".

  Інгредієнти: Бульйон (той, який Вам більше за смаком) - 1 л, буряк - 2 шт, капуста білокачанна - 1\4 качана, цибуля ріпчаста - 1 головка, морква - 1 шт, грузді мариновані - 60 гр, чорнослив без кісточок - 50 гр, мука пшенична - 2 ст. ложки, томатна паста - 2 ст. ложки, масло рослинне - 3 ст. ложки, лавровий листок - 1 шт, перець чорний мелений - за смаком, сіль - за смаком.
  Приготування: Буряк і капусту наріжте соломкою, моркву натріть на грубій терці, цибулю наріжте дрібними кубиками. Спасеруйте на олії цибулю, додайте моркву і продовжуйте смажіння ще 5 хвилин. Муку спасеруйте без масла, окремо спасеруйте томатну пасту. Бульйон доведіть до кипіння і додайте нарізаний буряк, варіть 10 хвилин. Потім додайте пасеровані овочі і варіть 7 хвилин, додайте томатну пасту і заправте мукою. Розпарений чорнослив наріжте соломкою. Грузді наріжте скибочками і приваріть у власному соку, і додайте в борщ разом з чорносливом за 5 хвилин до закінчення варива. За 3 хвилини до закінчення варива додайте лавровий листок, сіль і перець.


Борщ з грибами.

  Інгредієнти: Вода - 1 л, капуста білокачанна - 300 гр, буряк - 1 шт, морква - 1 шт, картопля - 2 шт, гливи - 100 гр, цибуля ріпчаста - 1 головка, олія рослинна - 2 ст. ложки, оцет 3%-й - 1 ст. ложка, лавровий листок - 1 шт, перець чорний мелений, сіль за смаком.
  Приготування: Капусту, буряк і моркву наріжте соломкою, картоплю і гриби - скибочками, цибулю - кубиками. Цибулю з'єднайте з морквою і спасеруйте на частині масла. Буряк тушкуйте з маслом і оцтом до готовності. Воду доведіть до кипіння, покладіть капусту, знов доведіть до кипіння. Додайте картоплю, гриби і варіть 10 хвилин, потім додайте спасеровані буряк, цибулю і моркву. За 5 хвилин до готовності посоліть, поперчіть і додайте лавровий листок. Подавайте борщ зі сметаною, оформивши зеленню.


Борщ з кукурудзою.

  Інгредієнти: Буряк - 1-2 шт, капуста білокачанна - 200 гр, морква - 1 шт, цибуля ріпчаста - 1 головка, кукурудза консервована - 200 гр, масло вершкове - 30 гр, томатна паста - 1 ст. ложка, оцет 3%-й - 1 ст. ложка, сметана - 4 ст. ложки, цукор - 1\2 ч. ложки, перець чорний мелений, сіль за смаком.
  Приготування: Буряк відваріть до готовності. Моркву і цибулю наріжте соломкою, обсмажте на олії, додайте томатну пасту і обсмажте ще 3-4 хвилини. Буряк очистіть, наріжте соломкою, з'єднайте з обсмаженими овочами, влийте 1 стакан води, заправте цукром, оцтом, накрийте кришкою і тушкуйте 10 хвилин. Капусту наріжте соломкою, опустіть в киплячу воду (3 стакани), варіть 10-12 хвилин, потім покладіть тушковані овочі, кукурудзу, посоліть, поперчіть і варіть до готовності. Подавайте зі сметаною і зеленню.


Борщ з грибами і чорносливом.

  Інгредієнти: Гриби свіжі - 200 гр, буряк - 4 шт, капуста білокачанна - 1\4 качана, картопля - 4 бульби, морква - 1 шт, корінь петрушки - 1 шт, цибуля ріпчаста - 1 головка, томат-пюре - 2 стакани, олія рослинна - 4 ст. ложки, мука пшенична - 1 ч. ложка, чорнослив - 8 шт, сіль - 1 ч. ложка, перець чорний мелений, лавровий листок.
  Приготування: Гриби відваріть і відкиньте на друшляк. Бульйон процідіть, гриби наріжте. Буряк нашаткуйте соломкою, додайте 1 стакан грибного бульйону, томат-пюре і тушкуйте до напів готовності. Нашатковані моркву, петрушку і цибулю обсмажте на олії і змішайте з пасерованою мукою. У киплячий бульйон покладіть нарізані капусту, картоплю і доведіть до кипіння. Додайте промитий чорнослив, тушкований буряк, пасероване коріння, і цибулю, лавровий листок, перець, сіль і варіть до готовності. При подачі посипте дрібно нарізаною зеленню.


Борщ гетьманський.

  Інгредієнти: 2 л м'ясного бульйону, 2 невеликих цибулини, 2 середніх моркви, 1 великий буряк, 300 г капусти, 2 середніх картоплини, 1 невеликий болгарський перець, 1 баклажан, 150 г зеленої квасолі, 1 великий помідор, 180 г томатної пасти, 2–3 лаврових листка, 5–6 горошин запашного перцю, корінь і зелень петрушки, 3 ст. л рослинної олії, 150 г шпика, 5 зубчиків часнику.
  Приготування: Овочі очистіть. Цибулю наріжте кубиками, моркву, буряк, перець, капусту, баклажани і картоплю – великою соломкою. Обсмажте моркву в 2 ст. л рослинної олії 3 хв, додайте цибулю, смажити ще 2 хв. Потім додайте подрібнений помідор і томат-пасту. Готуйте на слабкому вогні 3 хв, додайте буряк і готуйте ще 15 хв. Бульйон закип'ятіть, покладіть в нього 4 ст. л пасерованих овочів і капусту. Варіть під кришкою на невеликому вогні 7 хв, додайте картоплю, а через 5 хв – баклажани. Ще через 5 хв покладіть обсмажені овочі, що залишилися, і квасолю, готуйте все разом на слабкому вогні ще 10 хв. Корінь петрушки наріжте дрібною соломкою, зелень наріжте дрібно. Корінь обсмажте на рослинній олії, що залишилася, і додайте разом із зеленню в борщ. Зніміть з вогню, заправивши шпиком, розтовченим часником, накрийте кришкою і дайте настоятись 15–20 хв


Борщ Український.

  Інгредієнти: 500 г свинячої або яловичої грудинки, 400 г капусти, 400 г картоплі, 250 г буряка, 1/2 стакана томату, 1 морква, 1 цибулина, 1 корінь петрушки, 1/2 кореня селери, 20 г шпика, 1 ст. ложка вершкового масла, по 1 ст. ложці оцту і цукру, 1-2 зубчики часнику, по 2 горошини гіркого і запашного перцю, 1 -2 лаврових листка, сіль, зелень петрушки.
  Приготування: Зварити м'ясний бульйон, процідити, а м'ясо нарізувати невеликими шматочками. Буряк, нарізаний соломкою, збризнути оцтом, посолити, додати томат, цукор і тушкувати. Коли буряк стане м'яким, до нього додати заздалегідь нарізані і злегка обсмажені цибулю, моркву і білі коріння (селеру, петрушку, пастернак). Все тушкувати разом ще 5-6 хвилин. В самому кінці можна додати болгарський зелений перець і свіжі помідори. У бульйон покласти нарізану часточками картоплю і капусту, а коли вони зваряться, додати варене м'ясо, зарані підготовлені овочі і за бажання заправку з піджареної муки. Стовкти часник з нарізаним кубиками шпиком і зеленню петрушки і додати в бульйон разом з сіллю, перцем, лавровим листком. Готовий борщ зняти з вогню і обов'язково дати настоятися в теплому місці 20-25 хвилин. До борщу подати сметану, кріп, петрушку.


Борщ з грибами.

  Інгредієнти: 300 г картоплі, 300 г свіжої капусти, 60 г сушених грибів, 300 г буряка, 1 морква, 1 корінь петрушки, 1 цибулина, 2 стакани бурякового квасу, 1/2 стакана сметани, 2 ч. ложки цукру, 300 г свіжих помідорів або 1/2 стакана томату-пюре, 1/2 стакана квасолі, 2 ч. ложки муки, 3 ст. ложки вершкового масла, 2 яєчних жовтка, 2 ч. ложки дрібно нарізаної зелені петрушки, сіль.
  Приготування: Промиті розмочені гриби зварити разом з морквою і коренем петрушки до готовності, додати злегка обсмажену цибулю і кип'ятити 10 хвилин. Відвар процідити, а гриби дрібно порізати. Буряк нарізувати соломкою, залити частиною грибного киплячого відвару і варити до розм'якшення. У залишок грибного відвару додати картоплю, дрібно нарізану капусту і варити 10-12 хвилин. Потім додати варений буряк з її відваром, зварену квасолю, нарізані варені гриби, зварені і протерті свіжі помідори або злегка підсмажений томат-пюре, злегка обсмажену на олії і розведену грибним відваром муку, дати 5 хвилин покипіти, влити буряковий квас, додати цукор, сіль і варити до готовності. Подаючи на стіл, борщ заправити сметаною, змішаною з сирими жовтками, і посипати зеленню петрушки.


Борщ Волинський.

  Інгредієнти: 450 г яловичини, 300 г буряка, 800 г свіжої капусти, 80 г моркви, 80 г кореня петрушки, 20 г зелені петрушки, 80 г цибулі, 200 г свіжих помідорів, 40 г свинячого сала, 60 г сметани, спеції, сіль за смаком.
  Приготування: Очищений буряк зварити до напів готовності в підсоленій воді і нарізувати соломкою. У киплячий бульйон положити нашатковану капусту, підготовлений буряк і варити 10-15 хвилин, потім додати спасероване коріння на салі, цибулю, приварені і протерті свіжі помідори, лавровий листок, перець духмяний і варити 5-7 хвилин. При подачі в тарілку покласти шматочок м'яса, сметану і зелень петрушки.


Борщ з квашеною капустою.

  Інгредієнти: 500 г м'яса, 100 г квасолі, 500 г квашеної капусти, 200 г буряка, 100 г моркви, 100 г цибулі, 50 г кореня петрушки, 25 г муки, 50 г вершкового масла, 50 г часнику, сіль, перець, лавровий листок за смаком.
  Приготування: М'ясо відварити і вийняти з бульйону. Квасолю попередньо замочити, а потім відварити. У бульйон покласти квашену капусту, варену квасолю, нашаткований буряк, моркву, цибулю, петрушку і варити 20-25 хвилин. Муку стушкувати на вершковому маслі і покласти в борщ. Заправити борщ перцем, розтертим з сіллю часником, довести до кипіння і дати настоятись. Подаючи на стіл, в борщ покласти сметану і посипати зеленню петрушки.


1 2 3 4

Двери. Окна

© Copyright © 2017 by kyharka.com.ua

Всі права захищені.

Дозволяється републікація матеріалів сайту в інтернеті з обовязковим вказуванням ссилки на сайт kyharka.com.ua
і із ссилкою на автора (вказуванням автора цього сайту.)