kyharka
 
 
  1. Перші страви
  2. Другі страви
  3. Блюда в горшочках
  4. Соуси
  5. Закуски
  6. Салати
  7. Напитки
  8. Випічки
  9. Десерти
  10. Романтичні блюда
GISMETEO: Погода по г.Киев
Рейтинг@Mail.ru
Піца. Рецепт піци. Приготування піци..

Піца.

  Піца це дивний пиріг, винайдений в Неаполі, був колись їдою бідняків, а зараз він подається в кращих ресторанах світу і дуже часто є прикрасою святкового столу.
  Історія піци дуже давня, вона налічує декілька століть. До того ж це блюдо не можна вважати виключно італійським, оскільки рецепти дуже схожих блюд є практично у всіх народів. Але лише жителі Апеннінського півострова довели приготування цієї простої страви до досконалості і створили безліч дивних рецептів.
   Справжня, найперша, піца готувалася в дров'яній печі, була дуже тонкою і покривалася томатами, сиром, зеленню і різними морепродуктами. У внутрішнніх областях країни в піцу стали класти річкову рибу і різні овочі і гриби. Поступово сформувалися особливості приготування піц для різних областей і виділилися основні класичні рецепти. А коли це просте блюдо зацікавило спроможних громадян, кулінари стали ухитрятися, винайшовши усе більш вишукані і всілякі начинки. Каперси, маслини, оливки, всеможливі копчені продукти і спеції стали додаватися в начинку для піци. А замість нарізаних кружками помідорів в хід пішли вишукані соуси на основі томату.
   Кажучи про піцу, не можна пройти мимо знаменитого на весь світ оливкового масла, оскільки воно є не лише одним з найважливіших інгредієнтів цього блюда, в нім полягає головний секрет смачної піци.

Тісто для класичної тонкої піци (1-й рецепт).

  Інградієнти: 2 яйця, 200 мл кефіру, 2 ч. л. сухих дріжджів, 50 г масла, 300 г муки, 2 ч. л. цукру, рослине масло для змазування, сіль.
  Приготування: У глибокий посуд вилити холодний кефір, додати яйця, дріжджі, цукор і збити до здобуття однорідної маси. Всипати муку, додати масло, сіль і замісити тісто. Викласти тісто на посипану мукою рівну поверхню і вимішувати 5 хв. до гладкості. Скачати тісто в щільну кулю, змастити рослинною олією, покласти в глибоку тарілку, накрити плівкою і залишити на 20 хв. для набрякання клейковини. Всі продукти для приготування цього тіста потрібно брати однаково холодними, аби уповільнити процес бродіння дріжджів. Тоді тісто вийде еластичним і слухняним, а при випічці воно стане ніжним і розсипчастим, з хрусткою тонкою скориночкою.


Тісто для класичної тонкої піци (2-й рецепт).

  Інградієнти: 2 яйця, 200 мл води, 2 ч. л. сухих дріжджів, 400 г муки, 2 ч. л. цукру, 1 ч. л. лимонного соку або яблучного оцту, 3 ст. л. оливкового масла, сіль.
  Приготування: Дріжджі змішати з цукром, розчинити в невеликій кількості теплої води, збити з яйцями, долити воду, що залишилася, оливкове масло і лимонний сік. Замісити тісто, поступово всипаючи муку і додавши сіль. Вимішувати до гладкості на посипаному мукою столі 10 хв., аби тісто вийшло пружним і однорідним. Готове тісто можна зберігати в холодильнику, заздалегідь упакувавши в поліетиленовий пакет.


Тісто для класичної товстої піци.

  Інградієнти: 2 яйця, 250 мл молока, 1 пакетик сухих дріжджів, 400 г муки, 1 ст. л. цукру, сіль.
  Приготування: Дріжджі змішати з цукром, розчинити в невеликій кількості теплого молока і поставити в тепле місце для підйому. Дріжджову масу вилити в глибоку кастрюлю, додати молоко, що залишилося, збиті яйця і перемішати. Поступово всипаючи муку, змішану з сіллю, замісити щільне тісто, розрівняти поверхню змоченою у воді рукою, накрити тканинною серветкою і поставити на 30 хв. в тепле місце для підйому. Тісто, що піднялося, зімнути, вийняти з каструлі і вимішувати 10 хв. На посипанній мукою рівній поверхні, аби видалити бульбашки повітря.


Тісто для листкової піци.

  Інградієнти: 1 яйце, 100 мл молока, 1ч. л. сухих дріжджів, 400 г муки, 150 г вершкового масла, 1 ч. л. цукру, сіль.
  Приготування: Приготувати тісто таким же способом, як для товстої піци, охолодити його, розкатати в пласт завтовшки 5 мм і намітити ножем ділення на три рівні частини. Нанести на тісто розм'якшене вершкове масло, середину накрити правим краєм, нанести на нього масло і накрити лівим краєм, посипати мукою і розкатати до початкових розмірів. Муку струсити і повторити процес шарування ще 3-4 рази. Після закінчення слоєня охолодити тісто, заздалегідь загорнувши його в поліетиленовий пакет. Шарування тіста краще всього виробляти при температурі не вище 18°С. На кожні 100 г муки слід брати не менше 40 г масла для шарування і робити не менше 16 шарів, аби вони були помітні при випічці, а масло не витікало.


Піца "Дари моря".

  Інградієнти: Маргарин - 250 гр, мука пшенична - 400 гр, сметана - 200 гр, сіль - 2 ч. ложки, Для начинки: суміш морепродуктів варених або консервованих (кальмари, креветки, мідії, восьминоги і ін.) - 300 гр, цибуля ріпчаста - 2 шт, перець солодкий - 2 шт, помідори - 2 шт, масло вершкове - 150 гр, оливки без кісточок - 20 шт, сир твердий тертий - 2 ст, ложки майонез - 2 ст, ложки перець чорний мелений, сіль за смаком.
  Приготування: Для тіста масло і муку наріжте ножем на дрібно, додайте сіль, сметану і замісіть тісто. Скачайте тісто в кулю і витримайте в холодильнику 30 хвилин. Цибулю наріжте кільцями, перець - соломкою. Овочі з'єднайте, обсмажте на маслі 10 хвилин, додайте очищені від шкірки і нарізані часточками помідори і смажте ще 5 хвилин, потім посоліть і поперчіть. Тісто розкотіть в круглий коржик, укладіть в змащену маслом форму, зробивши невеликі бортики. На тісто викладіть обсмажені овочі, на них - нарізані морепродукти і оливки, нарізані колечками. Змастіть майонезом, посипте сиром і запікайте в духовці 25 хвилин. При подачі посипте піцу нарізаним кропом.


Картопляна піца.

  Інградієнти: Картопля - 600 гр, яйце - 1 шт, сир - 200 гр, гриби свіжі або морожені - 100 гр, цибуля ріпчаста - 1 голівка, зелень нарізана - 1 ст. ложка, майонез - 4 ст. ложки, маргарин - 1 ст. ложка, сіль, помідори - 2 шт.
  Приготування: Картоплю почистіть, зваріть в підсоленій воді і протріть гарячою. Додайте яйце і ложку майонезу, перемішайте. Гриби розморозьте, наріжте скибочками. Свіжі - обробіть і наріжте скибочками. Цибулю наріжте кільцями, обсмажте до золотистого кольору, покладіть гриби і обсмажте все разом. На змащене маргарином деко розкладіть картопляну масу у вигляді круглого коржика з бортами. На коржик укладіть половину норми тертого сиру, кружечки помідорів, гриби з цибулею. Посипте нарізаноюю зеленню, залийте майонезом і викладіть сир, що залишився. Випікайте в духовці при 200°С до золотистої скориночки.


Піца з шинкою.

  Інградієнти: Для тіста: 200 г муки, 1 ст. ложка рослинної олії, 10 г дріжджів, 0,5 чайної ложки цукру, 0,5 чайної ложки солі, 0,5 стакана теплої води. Для начинки: 200 г вареної шинки, 4 ст. ложки тертого сиру, 300 г жирної сметани, 200мл овочевого бульйону, 5-6 дрібних помідорів, 2 корені петрушки, 6 ст. ложок дрібно нарізаної зеленої цибулі, мелений чорний перець, сіль.
  Приготування: Замісити дріжджове тісто на опарі, дати підійти, ще раз ретельно вимісити, розкатати в пласт завтовшки 5 мм і викласти на деко, змащене жиром.Помідори порізати навпіл, шинку-кубиками. Коріння петрушки ретельно вимити, очистити, нарізати невеликими скибочками і відварити в овочевому бульйоні. Збити сметану, додати до неї зелену цибулю, тертий сир, сіль і перець за смаком і перемішати. Тісто змастити сметанною сумішшю, рівномірно викласти шинку, зверху розкласти половинки помідорів і коріння петрушки. Запікати в гарячій духовці 20 хвилин.


Піца «Бланка».

  Інградієнти: 200 г тіста для піци, 250 г шампіньйонів, 1 цибулина, 150 г сиру «Рікотта», 2 ст. л. оливкового масла, перець чорний мелений, сіль.
  Приготування: Гриби вимити, очистити і нарізувати ломтиками. Очищену цибулину сполоснути холодною водою і нарізувати кільцями. Сир натерти на грубій терці. Тісто розкатати в круглий коржик діаметром 30 см і змастити оливковим маслом, зверху викласти нарізані шампіньйони і кільця цибулі, посолити, поперчити, посипати тертим сиром і побризгати оливковим маслом. Підготовленну піцу викласти на змащене маслом деко, помістити в попередньо розігріту до 200°С духовку і випікати 15 хв. Ця піца відноситься до різновидності білих піц, оскільки не містить томату. Начинку для неї можна зробити з будь-яких інших продуктів неярких кольорів, а як основу рекомендуєтся використовувати тісто, приготоване по першому рецепту.


Піца «Фунги».

  Інградієнти: 200 г тіста для піци, 250 г шампіньйонів, 1 цибулина, 2 часточки часнику, 2 помідори, 100 г сиру «Рікотта», 3 ст. л. оливкового масла, перець чорний мелений, сіль, зелень петрушки.
  Приготування: Гриби вимити, очистити і нарізувати ломтиками. Очищену цибулину сполоснути холодною водою і дрібно нарізувати. Часник очистити, сполоснути холодною водою і подрібнити. Помідори вимити, бланшировати в окропі 1 хв., зняти шкірку, видалити плодоніжку і нарізувати дрібними шматочками. Сир нарізувати трикутними тонкими скибочками. Зелень петрушки вимити і нарізати. Налити на сковороду 1 ст. л. оливкового масла, викласти цибулю і часник і смажити до золотистого кольору; потім додати помідори, посолити, поперчити, тушкувати на средньому вогні до розм'якшення помідорів і загустіння томатної маси, періодично помішуючи; трохи остудити. Разкатане в круглий коржик діаметром 30 см тісто змастити 1 ст. л. оливкового масла, зверху викласти томатну масу. На томатну масу викласти гриби і розкласти скибочки сируї. Посипати зверху зеленню петрушки, збризнути оливковим маслом, що залишилося. Підготовлену піцу викласти на змащене маслом деко, помістити в заздалегідь розігріту до 200°С духовку і випікати 15 хв.


Піца «Каприччіо».

  Інградієнти: 200 г тіста для піци, 100 г шампіньйонів, 1 цибулина, 6 очищених маринованих помідорів черрі, 50 г сиру «Рікотта», 50 г тертого сиру «Пармезан», 50 г консервованих оливок, фаршированих червоним перцем, 50 г копченої ковбаси, 50 г філе копченого лосося, 2 ст. л. оливкового масла, перець чорний мелений, сіль, зелень кропу.
  Приготування: Гриби вимити, очистити і нарізувати скибочками. Очищену цибулину сполоснути холодною водою і нарізувати кільцями. Ковбасу нарізувати тонкими кружками. Сир «Рікотта» і рибу нарізувати тонкими скибочками. Оливки нарізувати кружками. Кожен помідор розрізати навпіл. Кріп вимити і нашаткувати. Тісто розкатати в круглий коржик діаметром 30 см і змастити половиною оливкового масла, зверху викласти начинку, розподіливши її на 6 секторів, гриби з половиною цибулі, ковбасу, сир « Рікотта », оливки, рибу з цибулею, помідори, посолити і поперчити. Посипати піцу кропом і «Пармезаном ». Подготовленну піцу викласти на змащене маслом деко, помістити в заздалегідь розігріту до 200°С духовку і випікати 15 хв.


Піца «Марінаро».

  Інградієнти: 200 г тіста для піци, 200 г консервованого в маслі філе тунця, 1 червона цибулина, 50 г консервованих оливок, фаршированих червоним перцем, 1 помідор, 50 г тертого сиру «Пармезан», 2 ст. л. оливкового масла, перець чорний мелений, сіль, зелень петрушки.
  Приготування: Очищену цибулину сполоснути холодною водою і нарізувати кільцями. Оливки нарізати кружками. Помідор вимити, бланширувати в окропі 1 хв., зняти шкірку, видалити плодоніжку і нарізувати тонкими кружельцями. З тунця злити масло, філе подрібнити. Зелень петрушки вимити і нарізати. Розкатене в круглий коржик діаметром 30 см тісто змастити половиною оливкового масла, зверху викласти філе тунця, потім кружки помідорів, кільця цибулі і кружечки маслин, посолити і поперчити. Посипати піцу зеленню петрушки і «Пармезаном». Подготовленну піцу викласти на змащений маслом, що залишилося деко, помістити в заздалегідь розігріту до 200°С духовку і випікати 15 хв.


Піца «Неаполітано».

  Інградієнти: 200 г тіста для піци, 250 г очищених мідій, 1 цибулина, 10 очищених маринованных помідорів черрі, 100 г сиру «Гауда», 10 консервованих маслин без кісточок, 2 ст. л. оливкового масла, перець чорний мелений, сіль, зелень кропу.
  Приготування: Мідії відварити в підсоленій воді з додаванням перцю до готовності, відвар злити і остудити. Очищену цибулину нарізувати кільцями. Сир нарізувати тонкими довгими полосками. Помідори і маслини розрізати на половинки уподовж. Кріп вимити і нашинковати. Розкатане тісто в круглий коржик, змастити половиною оливкового масла, зверху викласти мідії і кільця цибулі. Викласти на начинку смужки сиру у вигляді решітки, в кожне вічко якої в шаховому порядку розкласти половинки маслин і помідорів, посипати укропом, збризнути оливковим маслом. Підготовлену піцу викласти на змазане маслом деко, помістити в заздалегідь розігріту до 200°С духовку і випікати 15 хв. Якщо для начинки піци використовуються морепродукти, то у поєднанні з ними краще брати сири м'яких сортів з ніжним вершковим смаком, який не забиватиме пікантні відтінки смаку мідій, креветок.


Піца по-лигурийски.

  Інградієнти: 200 г тіста для піци, 50 г очищених креветок, 50 г кальмарів, 50 г щупальців кальмарів, 50 г сиру «Гауда», 1 цибулина, 2 дольки часнику, 1 лимон, 2 ст. л. томатної пасти, 2 ст. л. оливкового масла, 2 ч. л. суміші пряних трав для морепродуктів, 1 ч. л. цукру, перець білий мелений, сіль, зелень петрушки.
  Приготування: Всі морепродукти вимити, кальмари очистити і нарізувати невеликими кусочками, потім скласти в глибоку миску, залити свіжовичавленим лимонним соком і залишити маринуватися на 5 хв. Очищену цибулину сполоснути холодною водою і дрібно нарізувати. Часник очистити, сполоснути холодною водою і подрібнити. Налити на сковороду 1 ст. л. оливкового масла, викласти цибулю і часник і смажити до золотистого кольору, потім добавити томатну пасту, цукор, трави, морепродукти з лимонним соком, посолити, поперчити, тушкувати на середньому вогні до загустіння маси. Сир натерти на грубій терці. Петрушку вимити і нашаткувати. Розкатане в круглий коржик діаметром 30 см тісто змастити половиною оливкового масла, зверху викласти начинку, посипати тертим сиром і петрушкою, збризнути оливковим маслом. Підготовленну піцу викласти на змащене маслом деко, помістити в попередньо розігріту до 200°С духовку і випікати 15 хв.


Піццайола з шпротами і яйцями.

  Інградієнти: 200 г тіста для піци, 100 г сиру «Моццарелла», 50 г тертого сиру «Чеддер», 3 яйця, 1 банка шпротів, 2 ст. л. томатного соусу, 2 ст. л. оливкового масла, зелену цибулю, зелень кропу.
  Приготування: Яйця зварити, очистити і нарізувати тонкими кружками. Цибулю і кріп вимити і дрібно нарізувати. Змастити тісто оливковим маслом, викласти сир «Моццарелла», зверху намастити томатний соус. Викласти на піцу кружки яєць і шпроти, посипати цибулею, кропом і сиром «Чеддер». Підготовлену піцу викласти на змащене маслом деко, помістити в попередньо розігріту до 200°С духовку і випікати 10 хв. Для приготування пиццайоли можна замість «Моццарелли» використовувати любий інший плавлений сир, який добре поєднується за смаком з останніми інгредієнтами піци.


Піца «Нерєїда».

  Інградієнти: 200 г тіста для піци, 300 г філе копченого лосося, 100 г сиру «Гауда», 2 ст. л. томатного соусу, 2 ст. л. оливкового масла, перець білий мелений, сіль, зелений цибулю, зелень кропу.
  Приготування: Копчену рибу нарізувати невеликими тонкими скибочками, зелену цибулю і кріп нашаткувати. Сир натерти на грубій терці. Основу для піци змастити оливковим маслом і томатним соусом, зверху розкласти шматочки риби, посолити, поперчити. Посипати сиром, цибулею і кропом. Підготовлену піцу викласти на змащене маслом деко, помістити в заздалегідь розігріту до 200°С духовку і випікати 10 хв.


1 2

| Головна | Про нас|

|Карта сайту |Звязок|

|На початок.|


© 2010-2014 Кухарка. Всі права захищені.